Groen op vakantie

Je kunt er eigenlijk niet omheen. Je hoort het op het nieuws, van familie en vrienden en zelf ben je er de laatste jaren veel bewuster van geworden: duurzaamheid. Tegenwoordig zijn veel mensen bewust bezig met groen leven. Zo denken we meer na over ons gedrag en onze aankopen.

Uit onderzoek van het Duurzaamheidkompas (2015) blijkt dat duurzaamheid een vaste waarde is geworden voor consumenten. Wist je dat (42%) aangeeft bewust bezig te zijn met duurzaamheid en maar liefst 58% vind dat er de komende jaren meer aandacht aan duurzaamheid moet worden besteed? Dit geldt voor zowel bedrijven als consumenten. Niet zo vreemd dus dat duurzaam reizen steeds populairder wordt.

Ook jij kunt zelf je steentje bijdragen. En dat zonder veel moeite te hoeven doen. Je kunt nu namelijk groen op vakantie gaan. Ik geef je een stappenplan om van A tot Z duurzaam op reis te gaan: van het moment dat je een hotel boekt tot je weer thuis bent.

Stap 1. Reserveren: Green Key hotels

Je gaat je vakantie plannen en bent op zoek naar het perfecte hotel. Naast locatie, faciliteiten en prijs, kan je ook op de duurzaamheid van het hotel letten. Hiervoor kun je kijken naar het Green Key certificaat. Green Key is een organisatie die groene hotels beloont met een certificatie. Er zijn drie verschillende niveaus: goud, zilver en brons. Lees snel verder om erachter te komen wat deze niveaus inhouden.

Waar moeten Green Key hotels aan voldoen?

Wat houdt een Green Key certificatie nou precies in?

Green Key

 • De hotels moeten voldoen aan allerlei normen op het gebied van duurzaamheid, milieu en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Je kunt hierbij denken aan alles van interne- en externe communicatie (het voorkomen van papierverspilling) tot het gebruik van energie, gas en water.
 • Er zijn 31 verplichte maatregelen die de hotels sowieso moeten nemen. Zo kun je er bijvoorbeeld altijd zeker van zijn dat de hotels op milieuvriendelijke wijze schoonmaken.
 • Voor brons kiezen de hotels nog 25 optionele normen, voor zilver 33 en voor goud 41 om aan te voldoen.
 • Een goed voorbeeld van een optionele norm is het dat een hotel minimaal 3 erkende streekproducten inkoopt. Zo kun je niet alleen genieten van de lokale keuken, maar weet je ook nog eens dat het duurzaam is. Win win!
Ruime keuze Green hotels: alle tinten groen

Green Key hotels zijn er in allerlei soorten en maten en op ontzettend veel verschillende bestemmingen. Je moet ze alleen even weten te vinden. Gelukkig vind je op de website van HotelSpecials.nl een overzicht met Green Key hotels in Nederland en België. Om je te inspireren licht ik 3 groene hotels uit.

 • Fletcher Hotel-Restaurant De Kempen beschrijft zichzelf als een modern en duurzaam hotel. En dat klopt, want zonnepanelen op het dak wekken energie voor het hotel op. Bovendien werkt het personeel in het restaurant zoveel mogelijk met biologische producten en zijn er vegetarische opties beschikbaar.
 • Je kunt ook in het buitenland groen op vakantie gaan. Nabij Lille in Frankrijk vind je Comfort Hotel Garden Lille Tourcoing. In de keuken worden seizoen gerechten bereid met groenten uit de eigen tuin van het hotel. Je kunt dus zelf zien waar de producten vandaan komen. En als je er toch bent, neem je gelijk een kijkje bij de wijngaard.
 • De naam zegt het eigenlijk al: BELVEDERE- das BIOHotel garni & SuiteHotel am Edersee / Sauerland is een biologisch hotel. Er worden hier veel duurzame maatregelen genomen. Zo wordt er beddengoed van biologisch katoen gebruikt, geniet je ’s ochtends van een 100% biologisch ontbijt. Dit betekent dat aan geen van de producten conserveringsmiddelen en smaakversterkers zijn toegevoegd. Later op de dag neem je een duik in de zwemvijver (en dus niet in een zwembad vol met chemicaliën).

Groen hotel

Zwemvijver BELVEDERE- das BIOHotel garni & SuiteHotel am Edersee / Sauerland

Stap 2. Je koffer inpakken

Je hotel is geboekt en je hebt je al weken, misschien wel maanden verheugt op je vakantie. Maar nu ga je echt bijna op pad. Je moet alleen nog even je koffer inpakken. Of je nu ruim van tevoren alles op stapeltjes klaar hebt liggen of last minute wat items bij elkaar grijpt, deze tips zullen je helpen om bewuster te zijn over wat je meeneemt.

Als het om groen reizen gaat, is het motto ‘Less is more’. Hoe minder je bagage weegt, hoe duurzamer het is om het te vervoeren. Denk dus goed na of je echt wel zes verschillende outfits nodig hebt voor je weekendje weg. Voor de lezers onder ons is het de vraag hoeveel boeken er mee gaan. Het gewicht kan hierdoor namelijk toch wel oplopen. Zelf houd ik ontzettend van lezen en snap ik als geen ander dat je graag een stapel meeneemt. De oplossing is simpel: met een e-reader kun je zoveel lezen als je wilt, zonder dat het ruimte en gewicht inneemt. Handig!

Een echte must op je paklijstje is een herbruikbaar flesje. Die kun je dan telkens weer vullen tijdens je uitje, zodat je niet steeds water hoeft te kopen. Let wel goed op of het kraanwater drinkbaar is! Als je van plan bent om te gaan winkelen, kun je een handige tas meenemen om je aankopen in te doen. Dan hoef je niet elke keer een plastic tasje aan te pakken.

Duurzaam hotel

Stap 3. Op reis: duurzaam vervoer

Nu is het eindelijk zover en je staat op het punt om te vertrekken. Maar heb je er wel over nagedacht hoe milieuvriendelijk je vervoer is? Natuurlijk zijn de eerste opties die je te binnen schieten de auto of het vliegtuig. Logisch, want iedereen houdt van gemak. Ik ook hoor. Maar dit zijn wel de twee vervoermiddelen met de hoogste CO₂ uitstoot. Soms is het mogelijk om duurzaam te reizen zonder veel gedoe. Pak bijvoorbeeld eens de trein op weg naar je citytrip. Of ga carpoolen met vrienden tijdens jullie weekje weg. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om op deze manieren te reizen. Als je met het vliegtuig gaat, is er toch iets wat je kunt doen om zo groen mogelijk te reizen. Check de atmosfair Airline Index om te zien welke luchtvaartorganisaties het milieuvriendelijkst zijn.

Stap 4. Vakantie! Green on location

Yes! Je hebt je bestemming bereikt en je vakantie kan beginnen. Even alles loslaten en alleen maar leuke dingen doen. Helaas sluipen er vaak slechte gewoonten in tijdens een hotelbezoek. Thuis zou je waarschijnlijk niet je handdoek na een keer gebruiken op de grond gooien, maar nu is het toch anders. In veel hotels geldt de regel: op de grond betekent een nieuwe handdoek. Een goede tip is dus om hier even bij stil te staan en te bedenken of je hem niet nog een keer kunt gebruiken.

Aangezien je er lekker op uit bent en het er eens van mag nemen, ga je misschien eerder voor gemak en gun je jezelf een taxirit naar de wat verdere bezienswaardigheden. Let er op dat er vaak goede verbindingen zijn met het openbaar vervoer. En dit is ook nog eens een stuk goedkoper. Een andere optie is het huren van fietsen. Sommige hotels verhuren tegen betaling of zelfs gratis fietsen. Super handig, want zo vervoer je je duurzaam en op een leuke manier snel door de omgeving.

Duurzaam reizen

Bij een geslaagde vakantie hoort natuurlijk lekker eten. De lokale gerechten proeven kan de belevenis compleet maken. Helaas hebben we soms de neiging om te veel te willen en moet er eten weggegooid worden. Zonde! Het is lastig, maar probeer er op te letten dat je voedselverspilling voorkomt.

Tips

Ageda van elkedaggroener.nl blogt over energieneutraal wonen en zelfvoorzienend leven. Zij geeft je graag nog een aantal tips om zo groen mogelijk in een hotel te verblijven:

 • Wil je groen op vakantie, dan ligt de eerste stap al bij de keuze van je hotel. Zoek er een met een eco-label, zoals Green Key. Zij hebben oog voor hun energie- en waterverbruik, de manier van afvalverwerking, doen aan duurzame inkoop en bieden vaker biologische/fairtrade producten aan.
 • Met de fiets naar India kan, maar niet voor een vakantie van drie weken. Dus kies je voor het vliegtuig. Wil je hier een groene statement maken, kies dan niet voor de goedkoopste vlucht waarbij je moet overstappen. Ga voor een rechtstreekse vlucht, want opstijgen kost veel kerosine. Wil je het zo klimaatneutraal mogelijk houden? Compenseer dan je kilometers. Mijn reis naar Suriname compenseerde ik bij treesforall.nl
 • En dan ben je ter plekke. Verken de stad of de omgeving eens met de fiets of wandelend. Ontdek steegjes of smalle paadjes waar je me de auto niet snel komt. Of maak gebruik van het openbaar vervoer. Je zult je vakantie op een hele andere manier beleven.
 • Doe alsof je thuis bent en hou het netjes. Laat geen afval achter waar het niet hoort. Ook niet als er al voldoende ligt. Ik heb altijd afvalzakjes mee voor onderweg.
 • Kijk hoe je kunt bijdragen aan het leven van de lokale bevolking. Vaak is het toerisme voor hen de grootste bron van inkomsten. Breng een bezoek aan zo’n gezellige lokale markt en koop lokale souvenirs.
 • Let je thuis op waar je eten vandaan komt, probeer dat op vakantie dan ook. Eet wat vaker en geniet van de lokale streekproducten. Verblijf je in een all-inclusive hotel? Dan is het soms verleidelijk om zoveel op te scheppen als je bord groot is. Maar luister liever naar je maag. Zo hou je in ieder geval je eigen voedselverspilling in de hand.
 • Neem je eigen waterfles mee en vul deze, als het mogelijk is, in het hotel voordat je op stap gaat. Scheelt een hoop plastic afval.
 • Elk jaar doe ik voordat ik op vakantie ga, snel een check via de vakantievoetafdruk om te kijken of ik nog tips over het hoofd heb gezien.

BRON: hotelspecials.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *