Het voordeel van geveltuintjes in de stad

Onze steden verstenen, tijd voor een geveltuintje!

Een geveltuin maakt de straat mooier, schoner en koeler.
Een geveltuin maakt de straat mooier, schoner en koeler. | Foto gemeente Rotterdam

Een geveltuintje – de naam zegt het al – is een strook planten aan de gevel van je huis. In veel grote steden liggen woningen direct aan de (stenen) stoep, best wel een grijze bedoeling. Maar geveltuintjes zijn in opkomst! Het ziet er leuk uit en is ook nog eens goed voor het klimaat. En daarom worden ze ook steeds vaker vanuit de gemeente gestimuleerd. Hier lees je precies hoe je het aanpakt en wat de mogelijkheden in verschillende grote steden zijn.

Het voordeel van groen in de stad

Geveltuintjes – en uberhaupt meer groen in de stad – heeft tal van voordelen. Op Duurzaam Den Haagvonden we dit handige overzicht.

  • Waterberging: regenwater krijgt de kans het grondwater aan te vullen.
  • Natuur: dieren vinden beschutting en voedsel.
  • Hittebestrijding: groen biedt verkoeling in de zomer.
  • Fijnstof: fijnstof wordt door het groen opgevangen en zorgt voor een schonere lucht.
Geld voor groen in Amsterdam

In Amsterdam is het per stadsdeel verschillend hoe je een geveltuin kunt aanvragen. In Noord mag je ‘m bijvoorbeeld zelf aanleggen maar heb je wel vooraf schriftelijke toestemming nodig. Voor een geveltuin in het stadsdeel Zuid dien je een aanvraag in en wordt het geveltuintje binnen 2 maanden door de stratenmakers van het stadsdeel aangelegd, je hoeft ‘m dan alleen nog maar te vullen. In Oost zijn ze wat strenger, ook daar moet je een aanvraag doen voor het aanleggen van de geveltuin. Als je het tuintje vervolgens niet goed bijhoudt, of als het niet aan de voorwaarden voldoet, dan wordt deze door het stadsdeel verwijderd. Als je in stadsdeel West een geveltuin aanvraagt voor 1 september 2017 wordt deze in dezelfde maand gratis aangelegd.

In de huidige collegeperiode is 4 miljoen aan subsidie beschikbaar voor Amsterdammers die hun huis of buurt vergroenen. Zo kun je in aanmerking komen voor subsidie bij de aanleg van een groen dak (hierom wil je er eentje!) en de aanleg van een groene gevel. In het geval van de gevel moet deze minimaal 30m2 zijn en goed zichtbaar vanuit de openbare ruimte. Meer informatie over de subsidie voor groene daken en gevels vind je hier. Aanvragen kun je indienen tot eind december 2018.

Groen dak van de Dakdokters

Dit groene dak is aangelegd door de Dakdokters

Initiatievenfonds in Utrecht

Voor het aanleggen van een geveltuin heb in Utrecht geen toestemming nodig. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet er op de stoep 1,20 meter aan loopruimte overblijven. Mag de geveltuin maximaal 60 cm diep zijn vanaf de gevel. En word je vriendelijk verzocht om geen prikkende struiken of bomen te plaatsen. Belangrijk is ook dat de huiseigenaar – in het geval dat je dat niet zelf bent – akkoord is met de aanleg. Heb je grootsere plannen om – samen met anderen – je buurt te vergroenen? Dan kun je een aanvraag doen bij het Initiatievenfonds.

Een geveltuin in Rotterdam

In Rotterdam worden geveltuintjes vanuit de gemeente sterk aangemoedigd. ‘Een geveltuin aanleggen is leuk om te doen, de straat knapt er van op en uw huis blijft in de zomer koeler.’ Er wordt in deze flyer precies uitgelegd hoe je het tuintje moet aanleggen. Zo moet minstens 1,80m van de stoep overblijven en mag je het zand tot maximaal 30 cm wegscheppen. Ook vind je hierin een lijstje met welke planten je wel/niet in zon/schaduw moet gebruiken. Zo doet een narcis het goed in de zon en is wilde tijm beter voor een geveltuintje dat in de schaduw ligt.

De gemeente moedigt inwoners ook nadrukkelijk aan om buren te betrekken bij hun groene plannen. Een volledig groene straat is natuurlijk nog toffer, en daarom zijn er mogelijkheden tot een financiële bijdrage voor bewonersinitiatieven.

Geveltuin in Rotterdam

Een straat vol geveltuinen in Rotterdam | Foto via gemeente Rotterdam

Operatie Steenbreek: plantjes in ruil voor een tegel

Operatie Steenbreek is een landelijke campagne om burgers te enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen. Dit gaat dus niet alleen om geveltuintjes, ook voor en achtertuinen doen mee. Op dit moment zijn 41 gemeenten bij de operatie aangesloten. Op de website kun je precies zien welke gemeenten dat zijn en welke voorwaarden zij hanteren. Zo kun je in Tilburg een aanvraag doen voor een geveltuintje en wordt deze gratis aanlegd (je moet ‘m alleen zelf vullen), in Amersfoort worden mensen als onderdeel van de campagne ook opgeroepen hun tips voor een wateroverlastbestendige tuin te delen.

Den Haag won in 2016 de Operatie Steenbreek Trofee, dit vanwege de grote hoeveelheid ingeleverde tegels en de variatie in georganiseerde acties. In 2016 werden in Den Haag maar liefst 87.842 tegelsomgeruild voor gratis planten. De ambitie voor 2017 is 100.000 tegels! Naast de verschillende acties kun je bij twee inleverpunten in de stad altijd terecht.

operatie steenbreek

Een tegel voor een plantje, perfecte deal!  | Foto via Duurzaam Den Haag

 

BRON: voordewereldvanmorgen.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *