Hierom wil je een groen dak

Hierom wil je groen op je dak

Het ziet er geweldig uit, is goed voor het milieu en houd je huis koel.

Groen dak door de DakDokters
Prachtig dak aangelegd door de DakDokters

Je bent druk in de weer met je indoor urban jungle, maar vergeet ook de potentie van je dak niet. Daar liggen heel wat vierkante meters te smachten naar meer groen. Hup, het dak op dus!

In Nederland vind je al enkele geweldige groene daken, zoals de DakAkker in Rotterdam, en worden er inmiddels zelfs heuse ‘dakendagen‘ georganiseerd. Ook tijdens je wanderlust kun je je vergapen aan geweldige groene daken, zoals de ØsterGro in Kopenhagen waar je ook kunt eten (zie foto header) of de Brooklyn Grange Farm in New York. Dat smaakt naar meer.

Voordelen van een groen dak

Zo’n heerlijke dakoase heb je natuurlijk niet zo maar, dat kost wat. Dus hier een aantal ge-wel-dige argumenten om je huisgenoten, woningbouwvereniging of gewoon jezelf ervan te overtuigen dat er toch echt groen op je dak moet.

Groen op je dak:

  • Verlengt de levensduur van je dak
  • Houd je huis koeler (en je energierekening lager)
  • Vangt regenwater op en helpt overbelasting op het riool te voorkomen bij piekbuien
  • Verhoogt de biodiversiteit (fijne hangplek voor insecten & vogels)
  • Vergroot het rendement van je zonnepanelen

Of bekijk gewoon deze smakelijk video over groene daken in New York om het af te ronden.

Leora Rosner wilde het dak van haar huurwoning vergroenen en heeft inmiddels, samen met haar buren, ruim 400m2 groen dak midden in het centrum van Amsterdam. Zij deelt hier haar tips & stappenplan voor de aanleg van je groene dak.

Handige daktuiniers

Sta je in de startblokken en wil je nu van je dak een groene hotspot maken? Dan kunnen deze handige daktuiniers je helpen met de aanleg:

Prachtig dak gecreërd door de Dakdokters

Subsidie voor je groene dak

Er zijn een aantal gemeenten die subsidie geven voor de aanleg van een groen dak. We hebben de grootste hieronder gezet, als jouw stad er niet bij staat kun je het beste even kijken op de website van je eigen gemeente.

BRON: voordewereldvanmorgen.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *