Onbewuste vervuilers

5 x onbewuste vervuilers

Wij proberen deze 5 onbewuste vervuilers de rug toe te keren. Doe je mee?

Onbewuste vervuilers ballonnen

We doen elke dag ons best om zo bewust en duurzaam mogelijk te leven. We leveren ons afval gescheiden in, koken met restjes en kopen zoveel mogelijk eerlijke producten. We gaan uitdagingen aan om groene gewoontes in ons systeem te krijgen en verzamelen informatie om nog meer spreekwoordelijke steentjes bij te dragen. Soms voelt dat als een druppel op een gloeiende plaat maar vaker nog voelt dat hoopvol. We geloven namelijk wél dat alle kleine beetjes helpen.

Het leek ons goed om een paar onbewuste vervuilers op een rijtje te zetten. Niet om met het vingertje te wijzen, maar om te kijken naar nóg meer kleine acties waarmee we samen een grote impact kunnen maken. Doe jij ook mee?

Die ballon gaat niet op

De foto boven dit stuk ziet er feestelijk uit maar het verhaal er achter is helaas iets minder fleurig. In ons land worden namelijk elk jaar zo’n 1 miljoen ballonnen opgelaten waarvan er ongeveer 260.000 in zee terechtkomen. Ballonnen en resten van ballonnen staan dan ook in de top 5 van meest gevonden afval op de Noordzeestranden. Dat is slecht nieuws want zeezoogdieren, vogels en vissen zien het aan voor voedsel of raken in de linten verstrikt. De hoogste tijd voor een alternatief!

Nu zijn wij gek op ballonnen en daarom hoopten we stiekem dat we er met een biologisch afbreekbaar alternatief onderuit gingen komen. Nu zijn er wel biologisch afbreekbare ballonnen verkrijgbaar, maar deze kan je snel weer vergeten. De NOS maakte onlangs een nieuwsitem over waarom je beter helemaal geen ballon kunt oplaten. Gelukkig zijn er genoeg feestelijke alternatieven en die gaan we dan ook zeker uitproberen. Zo kan je bijvoorbeeld vliegers oplaten, een lampionnenoptocht lopen, bellen blazen, gekleurde piñata’s stukslaan (met biologisch afbreekbare confetti er in natuurlijk) of wapperen met lintjes en prachtige pomponnetjes. Laat het feestje maar beginnen!

Daar kleeft iets aan

onbewuste vervuilers kauwgom

Een pakje kauwgom is meestal stralend en kraakhelder vormgegeven maar er kleeft een minder fris verhaal aan. In de Klassieke Oudheid kauwden mensen nog op natuurlijke gom dat onder andere werd gewonnen uit naaldbomen. Tegenwoordig wordt de meeste kauwgom van aardolie gemaakt en is het niet biologisch afbreekbaar. Helaas belandt nog steeds veel van dit onafbreekbare goedje op straat.

Wij hebben graag een frisse adem en daarom zijn we blij dat er genoeg milieuvriendelijke alternatieven zijn. Zo verkoopt EkoPlaza bijvoorbeeld Chizca. Chizca is het Mexicaanse woord voor kauwgom en deze biologisch afbreekbare kauwgom wordt dan ook gemaakt van natuurlijke rubber uit het regenwoud in Mexico. Dat klinkt wellicht niet zo groen, maar alle grondstoffen worden op een duurzame en traditionele manier gewonnen door Mayaboeren. Met deze werkzaamheden genereren ze niet alleen inkomsten voor zichzelf, maar beschermen ze gelijk het regenwoud tegen illegale houtkap.

Zoek je het liever dichterbij huis? Dat kan! Het Nederlandse bedrijf Peppersmith maakt heerlijke vegan pepermuntjes en kauwgom. Deze zijn gemaakt zonder onnatuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen of aspartaam. Ze worden verpakt in duurzaam materiaal en er zitten kleine vloeipapiertjes bij waarmee je je kauwgom makkelijk in de prullenbak kunt gooien als je uitgekauwd bent. Superhandig!

In de papieren lopen

onbewuste vervuilers in de papieren lopen

We zijn dol op post, maar als we niet opletten komt er via onze brievenbus wel heel veel papierwerk binnen. Nu kunnen we natuurlijk papier recyclen maar daar is net zoveel energie voor nodig als het produceren van nieuw papier. Het is daarom goed om zo min mogelijk papier te gebruiken en daarmee zo min mogelijk papieren afval te produceren. Challenge accepted!

Wist je dat je met een ja/nee- of nee/nee-sticker op je brievenbus ongeveer 66 kilogram papier per jaar bespaart? Op de site van Milieu Centraal kan je daar meer over lezen onder het kopje ‘Bespaar papier.’ Een andere manier om papier te besparen is door je kranten- of tijdschriftenabonnement te delen met buren of vrienden. Zo bespaar je niet alleen papier en kosten maar deel je ook gelijk een hoop leesplezier. Het is helaas nog niet duidelijk of het beter voor het milieu is om de krant digitiaal of op papier te lezen, daar doen we dus liever geen uitspraken over. We gaan wél mensen en mini voorraadkastjes zoeken om ons favoriete leesvoer mee te delen!

Iets aan banden leggen

onbewuste vervuilers banden

In Nederland verslijten we ongeveer één autoband per persoon per jaar. De meeste autobanden zijn gemaakt van synthetisch rubber en daarmee zijn autobanden een van de grootste veroorzakers van vervuiling door microplastics. Een deel van deze microplastics blijft namelijk achter op het wegdek en een deel komt in de atmosfeer terecht.

Helaas wordt nu nog maar 45% van alle autobanden gemaakt van natuurrubber. Daarnaast wordt het rubber vooral uit Azië geïmporteerd. Gelukkig zijn de onderzoekers van de Universiteit van Wageningen hard bezig om een kwalitatief goede natuurrubber te kweken van paardenbloem! Wij hopen dat deze duurzame en bijzonderer rubbersoort gauw op de markt komt en houden je op de hoogte!

In de tussentijd kan je de slijtage van jouw banden beperken. Bijvoorbeeld door te zorgen dat de bandenspanning goed is, daarmee verminder je namelijk rolweerstand. Verder is het is het wijs om je snelheid te matigen. Piepende banden zijn namelijk ook vaak slijtende banden. Ga je binnenkort nieuwe autobanden kopen? Kijk dan eens op het lijstje met tips van Milieu Centraal voor het uitkiezen van nieuwe autobanden. Ben je in een creatieve bui? Dan kun je altijd nog op deze 5 manieren je oude autobanden gebruiken.

Als een paal boven water staan

onbewuste vervuilers flesjes 24waterbottle

Pastelmania! De nieuwe collectie van 24Bottles. | Foto via 24Bottles

Het is zo verleidelijk: even een flesje water halen omdat je dorst hebt. We doen het allemaal wel eens. Dat lijkt heel onschuldig maar al die flesjes vormen een grote berg plastic. Wist je dat er in Nederland elk jaar zo’n 283 miljoen flesjes mineraalwater over de toonbank gaan? En dat terwijl er heerlijk drinkwater uit onze kranen stroomt!

We kunnen enorm veel plastic besparen als we allemaal een eigen flesje bij ons dragen. Wij zijn al om! Er zijn namelijk genoeg handige en prachtige exemplaren om jouw dorst te lessen. Daarom maakten wij onlangs een lijstje met onze favoriete duurzame waterflessen. Ken je bijvoorbeeld de toffe pastelkleurige flessen van 24Bottles of de mooie thermofles van Blue Bottle? Klik hier om naar het overzicht van onze favoriete duurzame waterflessen te gaan.

BRON: voordewereldvanmorgen.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *