Tips voor een duurzaam bedrijf

Binnen de Europese Unie hebben alle deelnemende landen afspraken gemaakt op het gebied van duurzaamheid. Wat kun jij doen aan het energieverbruik binnen je bedrijf, en hoe kun je nog meer duurzaam of verantwoord maatschappelijk ondernemen?

 

De EU als geheel heeft bijvoorbeeld als doel om in 2020 20 procent van het energieverbruik te putten uit duurzame bronnen zoals wind en zon. Dit doel gaat waarschijnlijk behaald worden. In Nederland daarentegen zou in 2020 moeten gaan om 14 procent, terwijl dit percentage momenteel nog niet eens op de helft ligt. Er is dus nog werk aan de winkel. En duurzame energie vormt bovendien nog maar een onderdeel van een duurzaam bedrijf, net als hergebruik, transport en bijvoorbeeld afvalverwerking. Wat kun jij doen aan het energieverbruik binnen je bedrijf, en hoe kun je nog meer duurzaam of verantwoord maatschappelijk ondernemen?

Vastgoed – verwarming en verlichting kantoor

In Nederland is het doel gesteld om in 2023 alle kantoren minimaal een energielabel C te laten hebben. Hoewel energiezuinigheid op de kantorenmarkt meer standaard dan onderscheidende factor is intussen, kan er nog veel verbeterd worden. Bij energieleveranciers alleen nog ‘groen’ gas en ‘groene’ stroom afnemen, of zonnepanelen op een bedrijfspand installeren. Nog beter is natuurlijk vermindering van energieverbruik, bijvoorbeeld door betere isolatie en uitsluitend gebruik van led-verlichting.

Lokaal inkopen, en anders zo min mogelijk vervuilend transport

Ieder bedrijf heeft met de inkoop van goederen te maken, of het nu om een productiebedrijf gaat om een financiële dienstverlener. Een bedrijf kan duurzaam acteren door producten zoveel mogelijk lokaal in te kopen. Mocht inkoop toch van ver moeten komen, doe dan niet meerdere kleine bestellingen maar wacht totdat je meerdere zaken gelijktijdig kunt laten bezorgen. Transport over het water of het spoor is bovendien duurzamer dan over de weg of door de lucht.

Hergebruik artikelen

Wil je als bedrijf verduurzamen dan is het beter om herbruikbare artikelen te kopen dan zaken die snel vervangen moeten worden. Het is vaak wel een investering, maar je bespaart op herhalende aankopen. Denk hierbij aan personeelskleding of marketingmaterialen. Een ander voorbeeld hiervan zijn herbruikbare naambadges van Uniq Print voor bijvoorbeeld de hotelbranche, detailhandel en zorg, die eenvoudig zelf bedrukt kunnen worden.

Tweedehands kantoormeubilair

Een ander voorbeeld van het hergebruiken van artikelen zie je bij tweedehands kantoormeubilair. Bureaus, stoelen, dossierkasten en printers zijn vaak erg degelijk gemaakt en kunnen jaren mee. Toch vinden bedrijven het bij verhuizingen nog wel eens nodig het complete interieur te vernieuwen en gaan er bedrijven failliet, zodat hele inboedels te koop staan om nog een ronde mee te gaan.

Verpakkingsmaterialen producten

Bedrijven willen nog wel eens bezuinigen op verpakkingsmateriaal door zo weinig mogelijk verschillende maten verpakkingen in te kopen. Hierdoor zitten echter vaak artikelen veel te ruim verpakt, wat niet alleen resulteert in overdadig veel verpakkingsmateriaal maar ook extra kosten met zich meebrengt doordat er minder items tegelijk getransporteerd kunnen worden (op een pallet bijvoorbeeld). Daarnaast kan het ook lonen eens te kijken naar alternatieve verpakkingsmaterialen zoals olifantsgras.

Het nieuwe werken

In de jaren ’90 van de vorige eeuw geïntroduceerd, maar ondanks alle technologische vooruitgang toch nooit echt voet aan de grond gekregen. Maar bedenk eens hoeveel minder werkplekken er op kantoor nodig zijn als mensen meer thuis of op een andere flexplek werken, en hoeveel minder filedruk dat oplevert. Het vergt echter wel een gedragsverandering. Bazen en managers moeten minder sturen op aanwezigheid, en meer sturen op resultaat. Medewerkers moeten de vrijheid krijgen op een plaats en tijd te werken dat het hen uitkomt. Medewerkers daarnaast moeten meer gebruik (leren) maken van andere communicatiemiddelen en -vormen, en de sleur doorbreken routinematig naar kantoor te gaan.

Afval is helaas niet te voorkomen

De vuilnisbelt, dat is toch iets dat je je haast al niet meer voor kunt stellen? Het liefst zou je natuurlijk geen afval hebben, maar dat is onmogelijk. Tegenwoordig ligt de nadruk bij afvalverwerking wel veel meer op recycling dan op vernietiging. Het recyclen van afval heeft een grote vlucht genomen door het gescheiden inzamelen van afval, dus zorg ook dat de mogelijkheden hiervoor aanwezig zijn in je bedrijf.

Duurzaamheid in breed perspectief

Duurzaamheid kan ook betrekking hebben op het welzijn van de maatschappij. Hierbij kun je denken aan het diervriendelijk produceren van producten, en het letten op arbeidsomstandigheden waaronder grondstoffen en producten worden gefabriceerd elders in de wereld.

Met een duurzaam bedrijf zorg ook jij voor een Betere Wereld, en daarnaast kan het ook nog eens kostenbesparend zijn en een positieve invloed hebben op het imago van het bedrijf!

 

BRON: debeterewereld.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *